Аспержата
е студоустойчиво многогодишно растение.
Отглежда се заради едногодишните и крехки стъбла, наричани 'свещи', намиращи се в почвата.
Отглежда се заради едногодишните и крехки стъбла, наричани 'свещи', намиращи се в почвата.
Аспержата издържа доста ниски температури, но най-добре расте и се развива при
температури от 12°С до 25°С.
Не
е взискателна към почвената влажност и понася засушаване, но за получаване на
висок и качествен добив от 'свещи' е необходимо да се поддържа постоянна
умерена почвена влажност.
Големи
са изискванията и към почвата. Подходяща за отглеждането и е дълбоката
структурна, сравнително лека глинесто-песъчлива почва с високо съдържание на
органични вещества.
Трябва
да се отглежда на място, добре огрявано от слънцето и защитено от вятър.
При
подготовката на почвата през есента заедно с дълбоката, 30-40см-ова обработка
се тори с 500-700 кг угнил оборски тор, 4-5 кг суперфосфат и 2-3 кг калиев
сулфат на 100 кв.м.
Азотни, фосфорни и калиеви торове се дават след прибиране на 'свещите', а оборския тор - през есента.
Азотни, фосфорни и калиеви торове се дават след прибиране на 'свещите', а оборския тор - през есента.
Най-добри
предшественици са житните и бобови култури, тикви, дини, пъпеши, краставици,
картофи, домати, пипер.
Семената на аспержите се засяват на открита леха в края на април. Сеят се редово-на разстояние между редовете 20-25 см. Ако искаме да имаме разсад за 1 дка, трябва да засеем 50-60г семена.
Понеже семената на аспержите поникват много бавно - 2-6 седмици след засяването им, те трябва да се накиснат за 3-5 дни във вода, чиято температура е около 25-30°С.
Водата трябва да се сменя ежедневно.
След като мине срокът за накисване, семената на аспержите се изваждат от водата.
След това те се слагат в торбичка или се увиват в мокро парче от чувал.
После те се поставят при температура 25-30°С.
На петия - шестия ден семената на аспержите започват да покълнват.
Когато разсадът достигне височина 7-8см, растенията се прореждат на разстояние 6-8см. Необходимо е разсадът да се полива редовно, а плевелите да се унищожават навреме. Необходимо е да се направи и двукратно подхранване - с размит във водата оборски тор(шербет) или с 2-3% разтвор от амониева селитра.
До идването на есента разсадните аспержи имат вече коренище и по 3-4 стъбла.
През октомври стъблата им се изрязват на 3-4 см над почвената повърхност.
Разсадът се прекопава и се оставя да презимува на разсадната леха.
Когато зимата е студена, срещу измръзване на аспержите, разсадната леха се покрива със слама или с оборски тор.
Най-качествен е едногодишият разсад аспержи с едри пъпки и дебели корени.
През втората и третата година от отглеждането на аспержата грижите се състоят в:
подсаждане на местата на пропадналите растения всяка пролет;
редовна обработка на почвата;
поливане и подхранване при нужда;
изрязване стъблата на растенията на 8-10 см над почвата всяка есен.
Семената на аспержите се засяват на открита леха в края на април. Сеят се редово-на разстояние между редовете 20-25 см. Ако искаме да имаме разсад за 1 дка, трябва да засеем 50-60г семена.
Понеже семената на аспержите поникват много бавно - 2-6 седмици след засяването им, те трябва да се накиснат за 3-5 дни във вода, чиято температура е около 25-30°С.
Водата трябва да се сменя ежедневно.
След като мине срокът за накисване, семената на аспержите се изваждат от водата.
След това те се слагат в торбичка или се увиват в мокро парче от чувал.
После те се поставят при температура 25-30°С.
На петия - шестия ден семената на аспержите започват да покълнват.
Когато разсадът достигне височина 7-8см, растенията се прореждат на разстояние 6-8см. Необходимо е разсадът да се полива редовно, а плевелите да се унищожават навреме. Необходимо е да се направи и двукратно подхранване - с размит във водата оборски тор(шербет) или с 2-3% разтвор от амониева селитра.
До идването на есента разсадните аспержи имат вече коренище и по 3-4 стъбла.
През октомври стъблата им се изрязват на 3-4 см над почвената повърхност.
Разсадът се прекопава и се оставя да презимува на разсадната леха.
Когато зимата е студена, срещу измръзване на аспержите, разсадната леха се покрива със слама или с оборски тор.
Най-качествен е едногодишият разсад аспержи с едри пъпки и дебели корени.
През втората и третата година от отглеждането на аспержата грижите се състоят в:
подсаждане на местата на пропадналите растения всяка пролет;
редовна обработка на почвата;
поливане и подхранване при нужда;
изрязване стъблата на растенията на 8-10 см над почвата всяка есен.
През
тези две години растенията на аспержата образуват малък храст.
Поради тази причина в широките междуредия може да се отглеждат грах, фасул, спанак, салата, репички, моркови и др.
През третата година аспержата започва да образува вече „свещи".
От третата година нататък всяка година рано напролет аспержите се покриват (загрибват) с пласт почва, дебел около 30см.
Почвата от широките междуредия се натрупва върху канавките, които се превръщат в тирове. Благодарение на загрибването „свещите" стават бели, нежни и сочни - етиолират се.
Като привърши прибирането на „свещите", аспержите се отгрибват отново, почвата се разхвърля в широките междуредия и се поддържа чиста от плевели.
Поради тази причина в широките междуредия може да се отглеждат грах, фасул, спанак, салата, репички, моркови и др.
През третата година аспержата започва да образува вече „свещи".
От третата година нататък всяка година рано напролет аспержите се покриват (загрибват) с пласт почва, дебел около 30см.
Почвата от широките междуредия се натрупва върху канавките, които се превръщат в тирове. Благодарение на загрибването „свещите" стават бели, нежни и сочни - етиолират се.
Като привърши прибирането на „свещите", аспержите се отгрибват отново, почвата се разхвърля в широките междуредия и се поддържа чиста от плевели.
През
есента пожълтелите и засъхналите стъбла на аспержите се изрязват на височина
10-15см над почвената повърхност.
В по-студени райони това изрязване се извършва през пролетта.
В по-студени райони това изрязване се извършва през пролетта.
Колкото
повече „свещи" се отрежат от растенията, толкова по-голяма е нуждата от
хранителни вещества.
Затова след прибиране на „свещите" и отгрибване на растенията в почвата се внасят минерални торове - 10-15кг амониева селитра, 10-15кг калиев сулфат и 15- 20кг суперфосфат на 1 дка, а през есента - и оборски тор 4000-6000 кг/дка.
Затова след прибиране на „свещите" и отгрибване на растенията в почвата се внасят минерални торове - 10-15кг амониева селитра, 10-15кг калиев сулфат и 15- 20кг суперфосфат на 1 дка, а през есента - и оборски тор 4000-6000 кг/дка.
Аспержата
страда най-често от болестта ръжда, която образува по младите клонки и иглиците
кафяви изпъкнали петна.
Нападнатите органи отмират и добивът през следната година силно намалява.
Срещу болестта се праши със серен прах, а нападнатите части се изрязват и унищожават.
Нападнатите органи отмират и добивът през следната година силно намалява.
Срещу болестта се праши със серен прах, а нападнатите части се изрязват и унищожават.
При
поява на аспержовия листояд бръмбарите се събират ръчно.
При повреди от аспержовата муха, чиито личинки влизат в „свещите", се изскубват и унищожават поразените „свещи".
При повреди от аспержовата муха, чиито личинки влизат в „свещите", се изскубват и унищожават поразените „свещи".
През
третата година се прибират не повече от 2-3 „свещи" от растение.
Нормалното прибиране на „свещите" започва през четвъртата година. „Свещите" се прибират от април до средата на май.
За около 20 дни от едно растение се получават средно 10-15 добре развити „свещи" със средно тегло 40-50г.
„Свещите" се прибират всеки ден, при силен растеж - и два пъти през деня: сутрин и вечер.
Трябва да се прибират своевременно, защото иначе позеленяват и загрубяват.
Появата на пукнатини по почвената повърхност показва, че „свещите" са станали готови за изрязване.
„Свещите" се отрязват в основата със специален нож, 3-4 см над кореновата шийка.
Дупките, получени след изрязването им, се запълват с разложен оборски тор.
Нормалното прибиране на „свещите" започва през четвъртата година. „Свещите" се прибират от април до средата на май.
За около 20 дни от едно растение се получават средно 10-15 добре развити „свещи" със средно тегло 40-50г.
„Свещите" се прибират всеки ден, при силен растеж - и два пъти през деня: сутрин и вечер.
Трябва да се прибират своевременно, защото иначе позеленяват и загрубяват.
Появата на пукнатини по почвената повърхност показва, че „свещите" са станали готови за изрязване.
„Свещите" се отрязват в основата със специален нож, 3-4 см над кореновата шийка.
Дупките, получени след изрязването им, се запълват с разложен оборски тор.
Преди
консумацията „свещите" трябва да се държат на хладно и на тъмно място.
В хладилник издържат около един месец, в изба - 2-3 дни.
В хладилник издържат около един месец, в изба - 2-3 дни.
От
1 дка се получават 600-1500 кг доброкачествени „свещи".
Едно насаждение от аспержи се използва 15-20 години.
Едно насаждение от аспержи се използва 15-20 години.
Няма коментари:
Публикуване на коментар