понеделник, 8 април 2013 г.

Календар на градинаря - м.април

Календар на градинаря - м.април
На всеки начинаещ градинар му се случвало да се чуди кога е най-подходящия момент да подрязва, да сее, да пресажда...
Целта на този календар е месец по месец да подредя необходимите неща, които трябва да направим, за да се радваме на красиви цветя и на вкусни плодове и зеленчуци в двора.
Знам, че повечето от запалените градинари си водят такъв дневник и за това ще се радвам ако допълните информацията, която съм пропуснала, за да предпазим от грешки, тези които сега правят първите си стъпки в градинарството.


1. Още първите дни на Април се разсажда пролетната салата - маруля и главеста салата.

2. Засяват се средноранните сортове моркови и се полагат грижи за вече поникналите ранни сортове.

3. В началото на Април се засява магданоз, репички, чубрица, джоджен, копър и др. подправки.

4. Сее се пипер за късно полско производство и се полагат грижи за ранния и средно ранния пиперов разсад.

5. Към 25-ти Април се разсаждат доматите за средно ранно полско производство и се полагат грижи за разсада. Веднага след разсаждането се набиват коловете на индетерминантните и полудетерминантните сортове.

6. Края на Април в Южна България се разсажда патладжанът за средно ранно производство.

7. Поставя се опорната конструкция на корнишоните и продължават грижите за разсада от краставици за ранно производство.

8. Сеят се тиквичките за средно ранно полско производство, тиквите - бели и мускатни.

9. През втората половина на Април се засяват дините и пъпешите.Сее се зеления фасул.

10. Полагат се грижи за посева от зелен грах и баклата.

11. Разсаждат се ранното главесто зеле и ранното цветно зеле. Засяват се семената на средно ранните сортове зеле.

12. През втората половина на Април се сее за разсад брюкселското зеле за късно производство и се полагат грижи за пролетното китайско зеле.

13. Полагат се грижи за арпаджика, лука за глави, водния лук и праз - основно чрез плевене.

14. Полагат се грижи за ранните картофи.

15. Сее се аспержата за производство на разсад.

16. Края на Април се прибира ранната зеленчукова продукция засята от предходната година от бакла, магданоз, репички, презимувалото главесто зеле, марула и главеста салата, спанакът. Изваждат се зеленият лук и зеленият чесън.

17. През април продължава цъфтежа на ранните костилкови. Развитието на листните и цветните пъпки при всички други овощнидървета върви в пълна сила.

18. След получаване на информация за слани от прогнозата за времето, пазете дърветата и лозите, чрез познатите Ви методи - задимяване, поливане и др.

19. С пролетните обработки внесете азотните торове или заорете добре оборския тор, който сте разхвърляли през зимата. Костилковите дървета се нуждаят от по-голямо разрохкване, но трябва да се внимава да не се повредят корените на дърветата.

20. Пръскайте срещу струпясването по ябълката и крушата, срещу листогризещите гъсеници и акари, крушовата плодова оса, сливовите оси, срещу съчмянката и ранното кафяво гниене по слива, череша, вишня.

21. Осигурете си посадъчен материал за есента от бодливогрозде, червено френско грозде, лешник и смокиня, чрез заравянето на отводи.

22. За да получите добър добив от лозето дори и при суха година е необходимо да предвидите, как ще го поливате, особено в критичните фази от развитието на лозите.

23. Попълнете празните места в лозето с нови лозички или положете отводи.

24. Пръскайте срещу оидиум при височина на леторастите 2-6 см.

25. В цветния кът също имате много работа – продължава сеитбата на всички едногодишни и някои многогодишни цветя. Ако искате по-бърз ефект – сега е моментът да засадите готовия разсад закупен от Градински център Стрелиция.

26. Засаждат се новите корени от рози. Подрязват се поверените част на старите. Пръскат  се с инсектицид и фунгицид.

27. Направете първото косене на тревния килим.
Насейте на загубените места ново семе.
Подхранете със специализиран тор за тревни площи.

28. Подрежете всички билки, подправки, цъфтящи храсти, живияплет.

29. Заложете отводите на катерливите и пълзящи храсти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар