вторник, 7 май 2013 г.

Календар на градинаря - м.май



Календар на градинаря - м.май
На всеки начинаещ градинар му се случвало да се чуди кога е най-подходящия момент да подрязва, да сее, да пресажда...
Целта на този календар е месец по месец да подредя необходимите неща, които трябва да направим, за да се радваме на красиви цветя и на вкусни плодове и зеленчуци в двора.
Знам, че повечето от запалените градинари си водят такъв дневник и за това ще се радвам ако допълните информацията, която съм пропуснала, за да предпазим от грешки, тези които сега правят първите си стъпки в градинарството.
1.
Началото на Май може да продължи сеитбата на средно ранните краставици и да се разсадят ранните сортове. Прави се резитба на корнишоните на телени конструкции.
2. Разсадът от тиквички може да се изнесе на открито в началото на Май, когато времето се затопли трайно.
3. В по-студените райони сега се сеят дините и пъпешите.
4. Продължава прибирането на презимувалото ранно главесто, китайско и цветно зеле, маруля и главеста салата, спанакът.
5. Продължават грижите за посева от моркови и пашърнак.
6. Реже се магданозът от ранната пролетна сеитба и се разсажда целината.
7. До към 10-ти Май продължава разсаждането на средно ранните сортове домати, а към 20-25 Май се засяват доматите за късно полско производство. Прекършват се върховете на ранните индетерминантни и полудетерминантни сортове.
8. До средата на Май трябва да е разсаден пипера за средно ранно и късно производство(ако не е разсаден през Април).
9. До към 10-ти Май в Северна България продължава да се разсажда ранния и средно ранния патладжан.
10. До към 15-20-ти Май може да се сее зелен фасул на няколко етапа.
11. Към 20-ти Май започва беритбата на зеления грах.
12. Засява се салатното цвекло и салатната цикория за късно полско производство.
13. Продължават грижите за манголдът, арпаджика, едногодишния лук за глави, праз.
14. Края на Май започва засаждането на водния лук.
15. Края на Май започва беритбата на ранните тиквички и баклата от пролетния посев.
16. Края на Май се засява бамята, продължава сеитбата на средно ранното и късно зеле и карфиол.
17. Започва разсаждането на брюкселското зеле.
18. Втората половина на Май започва ваденето на ранните картофи в Южна България.
19. Целия Май се разсажда чубрицата, джодженът се плеви и окопава.
20. Продължават грижите за разсада от аспержа, които ще продължат до края на годината.
21. Поради характерните високи температури и чести превалявания месец май е критичен за опазване на овощните насаждения от болести, неприятели и плевели.
22. При семковите видове борбата е насочена срещу основните болести и неприятели – струпясване, брашнеста мана, загиване на завръзите при дюля, плодови червеи, листни въшки, многоядни неприятели – мъхнат бръмбар, майски бръмбар и др.
23. През месец май започва интензивната растителна защита за опазване на лозята от основните болести и неприятели – екскориоза, мана, брашнеста мана (оидиум), гроздови молци, акари, листозавивачки и др.
24. През месеца трябва да се извършват и резитби на зелените части на лозята. С това мероприятие се регулира растежа и плододаването на лозята. Към зелените резитби спадат филизенето, прищипването и кършенето.
25. Все още не е късно да насеете цветните семена от латинка, амарантус, брахикоме, тагетис, карамфил, лаватера, мак, незабравка.
26. Похранете със специализиран тор за луковични вече обилно цъфтящите лалета, алиуми, анемонета и др.
27. Клематисите, старите корени влачещи рози и др. катерливи храсти имат нужда от закрепване и подхранване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар