Спанакът е
студоустойчиво растение. Във фаза на средно голяма розетка издържа -10, -15°С
при безснежна зима и -18, -20°С при снежна
покривка. Посеви, засети много рано през есента мръзнат по-лесно, тъй като
израстват буйно преди да настъпи зимата. Богатото и едностранчиво торене с
азотен тор влияе отрицателно върху студоустойчивостта на спанака.
Семената започват
да поникват още при 4°С, но оптималната
температура за поникване е 14-16°С. За растежа
най-благоприятни са умерените температури между 15°С
и 18°С. Високите температури причиняват образуване на
цветоносни стъбла преди да се е формирала напълно листната розетка.
Спанакът е
светлолюбив. При засенчване образува изнежени розетки. При условия на къс ден
през есента или рано напролетобразува по-големи и по-облистени розетки, с
по-високо съдържание на витамин C, хлорофил,
каротин(провитамин А). При дълъг ден той образува бързо цветоносно стъбло -
стрелкува. Летните сортове спанак са по-неутрални към дължината на деня.
Спанакът е
влаголюбиво растение. Изисква постоянна умерена почвена и въздушна влажност.
Сушата влияе неблагоприятно върху растежа и образуването на листата. При
засушаване, съчетано с високи температури и по-дълъг ден, губи бързо
стопанските си качества.
Спанакът е с
много високи изисквания към почвеното плодородие. За отглеждането му е
подходяща влагоемна, структурна почва с голям запас от органични вещества.
Азотът повишава съдържанието на каротин в листата, но прекомерно високите дози
от азот причиняват отлагането на големи количества нитрати в листната маса.
Спанакът
обикновено се отглежда на втората година след внасянето на оборски тор.
Допълнително се тори с 2,5-3 кг амониева селитра, 3-4 кг суперфосфат и 2-3 кг
калиев тор на 100 кв.м.
Добри
предшественици на спанака са зеленчуковите култури, които освобождават по-рано
мястото и са били торени добре с органични и минерални торове - ранни домати,
ранни картофи, ранни краставици, фасул, грах.
През пролетта,
след като спанакът бъде прибран, мястото се заема отново с пипер, патладжан, краставици
и др.
Няма коментари:
Публикуване на коментар