събота, 23 февруари 2013 г.

Знаем ли всичко за Зелето?

Знаем ли всичко за Зелето
Зелето е двугодишно тревисто растение.
Цъфти Май-Октомври.
Съществуват няколко разновидности на видовете в рода.

1.Зеле Brassica oleracea capitala - Главесто зеле, Капус, Жируя, Капуста, Лахана, Конопиди, Къдраво зеле.
Отглежда се като зеленчук навсякъде из страната докъм 1400м н.в.
През втората година цъфти Юли-Август. Лечебно.
Използва се в българската народна и официална медицина.

2.Бяло зеле Brassica oleracea capitala alba
3.Карфиол Brassica oleracea botrytis
4.Броколи Brassica oleracea italica
5.Главесто зеле(Чукундур) Brassica oleracea gongylodes
6.Многоглавесто зеле Brassica oleracea gemmifera

Зелето е едно от най-старите и разпространени културни растения.
Произхожда от Средиземноморието и югозападна Азия.
У нас зелето се отглежда като зеленчук в почти всички райони на страната.

Като билка се използват листата и свитата зелка събрани м.Юни и м.Септември.
В прясното зеле се съдържат захари, витамините К, С, РР, Н и В1, серни съединения, аминокиселини, азотни вещества, минерални соли.
Напоследък е открит един витаминозно подобен фактор, условно наречен витамин J, на който се приписва лечебното и предпазно действие при стомашна язва.
Киселото зеле при правилно изпълнена рецепта за вкисване запазва качествата и съставките на прясното зеле до 4-5 месеца.

Зелето като билка има стимулиращо, диуретично и разхлабващо действие.
Подобрява храносмилателните процеси в организма.
Потиска образуването на хормони в щитовидната жлеза при болестта на Базед.
Употребява се за подобряване на храносмилането при чернодробни и жлъчни заболявания, против язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при хипацидни гастрити, спастичен колит, хроничен запек, хроничен хепатит, дискинизия на жлъчните пътища и холелитиаза в интервалите, при Базедова болест.

Външно се употребява за ускоряване узряването на гнойни огнища, при ревматични и ставни заболявания.
Вътрешно: Най-успешна е употребата на пресен сок от зеле. Взема се 3 пъти дневно по 100мл, преди хранене. Успешно се прилага и зелев сок от вкиснато зеле. Взима се 3 пъти дневно по 150200мл.
Външно: Налагат се заболели участъци от тялото с пресни листа или листа от кисело зеле. Прясно счукано зеле се смесва със зехтин в съотношение 1:1 и се приготвя смес за намазване на рани при изгаряния.

В българската народна медицина при гущер(лошо гърло) се дъвчат пресни листа от зеле.
Сок от кисело зеле се пие на гладно при уплаха, тения и глисти.
В зелев сок се киснат краката при ревматизъм.
Смес от зелев сок и зехтин се пият сутрин на гладно против камъни в бъбреците и жлъчката.
При главоболие се налага челото с листа от кисело зеле или с кърпа напоена в зелев сок.
С листа от кисело зеле се налагат рани от изгорено, циреи, отоци.
Пресен сок от зеле и зехтин се ползват за намазване при изгаряния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар