Пиперът е много
взискателен към топлината.
При температура
-0.3°С,-0.5°С растенията
загиват. Растежът им спира при температура 13°С.
Семената започват да прорастват при температура 15-18°С.
Оптималната температура за никнене е 24-25°С.
Нуждае се от
интензивно слънчево греене, тъй като е много светлолюбиво растение. Плодовете
обаче не бива да бъдат изложени на силни слънчеви лъчи, тъй като им причиняват
пригор. Затова растенията се засаждат по-гъсто в редовете, при което плодовете
се засенчват.
Пиперът е много
взискателен към почвената и въздушна влажност.
Почвената влажност трябва да е около 80%, а относителната въздушна влажност 60-70%.
Почвената влажност трябва да е около 80%, а относителната въздушна влажност 60-70%.
В началото на
вегетацията високата почвена влажност угнетява растенията, тъй като понижава
почвената температура.
Ниската въздушна
влажност при условията на висока температура причинява окапване на цветовете и
на младите завръзи. Поливането със студена вода през горещите часове на деня
стресира растенията и трябва да се избягва.
Пиперът е много
взискателен към структурата и плодородието на почвата.
Той се развива
добре и дава качествен добив на дълбока, топла, влагоемна, пропусклива почва, с
градинска структура, богата с органични вещества.
За ранно полско
производство най-подходящи са леките, глинесто-песъчливи, богати с хранителни
вещества почви.
За средно ранно и
късно производство са подходящи тежките, влагозадържащи, песъчливо-глинести и
карбонатно-черноземни структурни почви.
На тежки,
преовлажнени и студени почви пиперът расте бавно, жълтее и дава нисък добив с
лошо качество.
Освен това обича
почви със слабо кисела до слабо алкална реакция.
На почви с кисела
реакция при есенната обработка се внасят 10-15кг хидратна вар или 30-50кг
сатурачна вар на 100 кв.м.
Пиперът реагира
силно на торенето с органични и минерални торове. Внасят се 400-800кг полуугнил
оборски тор или компост, а от минералните 6-8кг суперфосфат, 5-6кг амониева
селитра и на по-лека песъчлива почва - 2-3кг калиев сулфат на 100 кв.м.
Органичните
торове, калиевият тор и ена част от суперфосфата се внасят през есента с
дълбоката обработка. Когато не е торено през есента, през пролетта се внасят
200-300кг добре угнил оборски тор, 5-8кг. суперфосфат и 2-3кг калиев сулфат на
100 кв.м.
Пиперът е много
взискателен към предшественика.
Той трябва да се редува с други култури, защото при отглеждането му на едно и също място масово се напада от вертицилийно увяхване и други болести.
Той трябва да се редува с други култури, защото при отглеждането му на едно и също място масово се напада от вертицилийно увяхване и други болести.
Добри
предшественици за пипера са бобовите и тиквови култури и особено люцерната.
Не трябва да идва
4-5 години след домати, патладжан, картофи и след себе си.
Няма коментари:
Публикуване на коментар