събота, 23 февруари 2013 г.

Грижи за Стайната Циклама

Грижи за Стайната Циклама
Цикламата е едно от най-продаваните растения през зимния сезон.
На пазара вече се появиха нови сортове с атрактивна листна маса и цветове, които  са много по-дълготрайни от сортовете, които се продаваха преди години. 
Много е важно да полагате правилни грижи за Цикламата ако искате да я запазите и да цъфти отново и през следващия сезон.

От съществена важност е температурата и осветеността  на стаята, в която отглеждате Цикламата.
Цикламата обича хладни помещения с температура от 5С до 15С. Никога не я поставяйте в близост до климатик или други отоплителни уреди. Ако температурата на стаята е по-висока, листата на Цикламата ще започнат да пожълтяват, цветовете да окапват и Цикламата започва бавно да умира и няма да може да доразвие пъпките, които са заложени.

Много важна е и поливката за правилния цъфтеж на Цикламата. Специалистите от Градински център Стрелиция ви съветват да не поливате директно отгоре върху листата растението, защото по този начин се задържа излишна влага между младите цветоноси и листа и те бавно започват да загниват.
За да осигурите достатъчна влага на Цикламата в домашни условия е достатъчно да поставите саксията в по-дълбока подложка с камъчета и да я напълните с вода.
Досипвайте вода в подложката когато тя се изпари.
Растенията си дърпат толкова влага, колкото им е необходима. 

Преди да досипете вода, пипайте почвата - ако тя е влажна, значи за момента Цикламата няма нужда от поливка.
Изчакайте за позасъхне малко горния слой на почвата и тогава досипете вода в подложката.
Ако сте допуснали грешката да засушите Цикламата - не я поливайте директно отгоре, а по-добре я натопете в леген с вода(без да мокрите листата) и я оставете докато се напие добре. Много важна част от грижите за Цикламата е торенето. 
Цикламата е растение, което обича богати почви, но честото торене може да я изгори.
Специалистите от Градински център Стрелиция споделят с вас, че те торят техните Циклами веднъж месечно с Червен Кристалон и Мастербленд за цъфтящи растения като ги редуват. Към края на април по-ранните сортове Циклами започват да прецъфтяват.
Показател за това е спиране на цъфтежа, пожълтяването на листа и окапването им.
Недейте да си мислите, че Цикламата умира, тя просто има нужда от почивка, за да ви радва през следващия сезон с по-голяма грудка и съответно - повече цветове. Когато забележите, че вашата Циклама минава в период на почивка, спрете торенето, намалете поливките постепенно докато те напълно спрат.
Ако се чудите колко да поливате през този период - от Градински център Стрелиция отговарят - Колкото по-малко листа остават в саксията, толкова по-малко вода трябва да добавяте. Пипайте отгоре почвата. Сега на пръста трябва да ви е винаги сухо.
Вече не и е необходима влага на грудката, защото няма цветоноси, които да изхранва. Премахвайте изсъхналите листа, не ги оставяйте да гният в саксията. Този период на заспиване на грудката продължава около месец.
Тогава напълно спрете поливките, поставете саксията с грудката в хладно и тъмно помещение с температура от 5С до 10С. Оставете в там за около два месеца. Към края на юли извадете на светло Цикламата.
Огледайте клубените(грудката) дали не е нараснала много, дали не е пуснала много детки.

Ако грудката е здрава, без загнили части я пресадете в нова саксия (не по-голяма от 2см от предишната) като отделите детките от грудката - майка.
Ако забележите повреди по грудката, не рискувайте да я засаждате, по-добре си купете нова.

От Градински център Стрелиция ви съветват да обърнете внимание когато пресаждате Цикламата, че е важно да ползвате специализирана почва и да не покривате грудката с почва.
Когато Цикламата е пресадена, потопете саксията в кофа с вода, за да се напои добре и я поставете на светло място.
Помнете правилото за поливане, което споделиха от Стрелиция по-горе за вас - по-малко листа - по-малко поливки.
След като се появят първите 4-5 листа, можете да започнете торенето.
След около месец ще се радвате на първите изящни и ароматни цветове и този път може да се гордеете, защото те са ваше дело. Много народи почитат Цикламата и вярват, че присъствието й в дома се отразява на настроението, укрепва духа и изпълва със смелост и целеустременост.
Освен това Цикламата служи за защита, съхранение и опазване на дома и семейството от всяко зло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар