понеделник, 4 март 2013 г.

Засаждане на Ягоди

Засаждане на Ягоди
Краят на м.Август и началото на м.Септември е най-подходящото време за засаждане на ягоди: не е толкова сухо и има достатъчно време до зимата да се вкоренят и презимуват успешно.
Първото условие е стопанинът да определи мястото. За предпочитане са онези кътчета от градината, които са със северно, северозападно или североизточно изложение. Там слънчевото греене през лятото е по-слабо и влагата се задържа по-дълго. И на останалите изложения ягодата може да се отглежда, но се нуждае от напояване през лятото.
Второто условие е внимателния избор на разсад. Най-добър разсад се получава от едногодишни или двугодишни ягодови растения, които не са заразени или нападнати от болести. Разсаждат се розетките, които са най-близко до майчиното растение. Те имат добре развита коренова система и оформена сърцевинна пъпка. Прихващат се бързо и плододават на следващата година.
Ягодата не е взискателна към почвата, но е чувствителна към нейната обработка. Затова е необходимо мястото добре да се почиства от коренища, трева, камъни и др., след което да се натори със специализиран тор за ягодоплодни култури. Почвата се риголва: два слоя почва се обръщат с права лопата - горният на една страна, долният на другата. Така се постига двоен ефект: хумусният горен слой се запазва по-дълго, а почвата от втория слой е чиста от плевелни семена.
Ягодите се засаждат на редове с разстояние между тях 30-40см, а в редовете - 15-20см. Със специално садило(дървено или пластмасово във формата на буква Г) се прави ямка. Почистена от сухи и стари листа, с ляко подрязани корени, младата розетка се засажда на 2-3см по-дълбоко отколкото е била преди това. Внимава се връхната пъпка да бъде открита, за да не загние. Всяко растение се полива с 1-2л вода. Ако времето след засаждането продължи да е сухо, новите ягодови насаждения може да се покрият със слама, сено или декоративен барк, за да се предпазят от изсъхване или измръзване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар