сряда, 17 април 2013 г.

Отглеждане на Орхидеи в домашни условия

Шест важни правила при отглеждането на Орхидеи
В началото Орхидеите били отглеждани само като дворни растения в Южна Америка и региона. Днес хората по цял свят отглеждат Орхидеи в дома си като стайни растения и с годините този опит е споделян и доразвиван. Голяма част от видовете Орхидеи имат сходни изисквания, но всички те се свеждат до шест основни правила.
За да сте сигурни, че Вашите Орхидеи се чувстват добре в дома Ви, спазвайте тези шест основни правила и те ще Ви се отблагодарят с постоянен водопад от цветове.
1. Осигурете им постоянна въздушна влажност - не по-малко от 40% и не повече от 70%. За разлика от повечето растения Орхидеите губят влага много бързо, затова когато времето е по-топло, не забравяйте да им осигури влага по някакъв начин. Можете да сложите камъчета в подложката(под саксията) и там да наливате по малко вода, да овлажнявате стаята(но не да пръскате постоянно растението) или най-добрия начин е ако включите уред за овлажняване. 
Обърнете внимание, че не трябва да се прекалява с влажността, защото по-високата от 70% влажност в помещението или на корените могат да доведат корените до безвъзвратно загиване.
През зимните месеци ако имате възможност също спазвайте този % влажност, особено ако ползвате парно - тогава въздухът в помещенията е доста по-сух.
2. Уверете се, че въздухът в помещението е чист. Повечето видове Орхидеи са епифитни растения. Те живеят във въздуха и се хранят от там. В сравнение с други растения, Орхидеите използват ефективно въглеродния диоксид, ето защо постоянната вентилация на помещенията е задължителна. В случая модерните решения на вентилация с климатик е подходящо, но обърнете внимание, че въздухът не трябва да духа директно в растенията. Не всички видове въздух са подходящи за Орхидеите. Студеният и горещият въздух могат да доведат растенията до измръзване, увяхване и смърт.
3. Орхидеите имат нужда от достатъчно слънчева светлина, но за различните видове тя е различна. Като общо правило - тези с по-светлите листа имат нужда от по-малко светлина през деня и тези с по-тъмните листа - от повече слънчева светлина през деня. Съветваме Ви да следите инструкциите за светлина, които са обозначени на етикета към всеки вид или да следите информацията в нашия блог.
4. Защитете Вашите Орхидеи от ниските температури. Това е особено важно за тези от вас, които нямат постоянно отопление през зимата в помещенията, в които държите Орхидеите. Рязкото спадане на температурата и след претопляне, стресира растенията и много скоро след това те започват да линеят и изсъхват.
5. Хранете ги навреме и с правилната храна. Орхидеите имат нужда от по-различна храна както в природата, така и в домашни условия. Затова не използвайте за тях торовете за цъфтящи растения, които купувате за другите растения в дома си. Използвайте само специализирана тор за Орхидеи под формата на концентрат или торни пръчки. Хранителните вещества в почвата(ако ги отглеждате в саксия, а не на кора) също са от голямо значение, затова купувайте само специализирана почва за Орхидеи. Хранителния състав в нея е достатъчен на растенията за първите 2-3 месеца. След това е задължително добавянето на специализиран тор за Орхидеи. Спазвайте инструкциите на фирмата производител на торовете и не предозирайте. Прекаленото 'прехранване' на растенията е пагубно за тях също като при хората.
6. Направете проучване какви грижи изисква Вашата нова Орхидея когато я купувате. За да успеете да обърнете достатъчно внимание на всяка Ваша Орхидея е необходимо време, затова по-лесно ще Ви бъде ако отглеждате Орхидеии със сходни нужди. Така разочарованията от Ваша и тяхна страна ще са по-малко. 
Отглеждането на Орхидеи не е точна наука, но тя се развива непрекъснато. На пазара излизат нови сортове Орхидеи, които ни радват окото, но дали ще успеем да задържим тази красота и след като ги занесем в дома си?
Ако сте прочели шестте важни правила по-нагоре сте видели, че не е трудно да се отглеждат Орхидеи вкъщи. Милиони хора по цял свят ги отглеждат и то без да имат специално образование за това.
Ние, от Градински център Стрелиция ще се постараем да ви даваме насоки в отглеждането им и ще се радваме ако и Вие споделите опита си и така да убедим тези, които все още си мислят, че е много трудно да се отгледа Орхидея, да се престрашат и да опитат.

2 коментара:

  1. Здравейте, когато изсъхва пръчката на цветлетата на орхидеята какъв е проблемът? В каква саксия трябва да пресадя орхидеята си. Имам я от 7 месеца. Целогодишно ли цъфти. Преместването на саксията лошо ли влияе на растението? Благодаря предварително за отговорите.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Евдокия, това не е проблем. Цветната пръчка е нормално да изсъхва след прецъфтяване на всички цветове. Не се отрязва. Изчакваме я сама да изсъхне и падне. Това е периода, в който растението се храни и образува новия цветонос. Продължете да се грижите за растението си с поливка и торене със специализиран тор за орхидеи и много скоро ще се радвате на нови цветове. Това е точно момента, в който можете да пресадите растението в малко по-голяма саксия - около 2см по-широка. Пресаждането на орхидеите не им се отразява лошо, дори растенията след това много бързо дръпват. Не е задължително саксията да е прозрачна(пластмасова или стъклена), но е по-лесно да контролирате корените ако е прозрачна. При пресаждането изтръскайте от корените старите кори и поставете растението в нови. Ако забележите, че краищата на корените са изгнили ги отрежете 'до здраво', посипете ги с канела и тогава ги пресадете. Специализирана почва за орхидеи можете да намерите в повечето градински центрове(в статията съм дала линк към почвите и торовете, които ние предлагаме). Растенията не цъфтят целогодишно, но продължителността на цъфтеж зависи много от грижите, местоположението и торенето на растенията.
    Надявам се да съм била полезна. Ако има нещо, което не съм обяснила достатъчно ясно, моля, не се колебайте и питайте.
    Пожелавам Ви успешен ден!

    ОтговорИзтриване