вторник, 7 май 2013 г.

Отглеждане на Моркови



Отглеждане на Моркови
Морковът е растение на прохладния климат.
Семената започват да поникват при 3-4°С. Кълновете издържат до -3, -4°С. Кореноплодите издържат за кратко време до -3°С когато са в почва, а на открито издържат до -1°С. Оптималната температура за растежа на кореноплодите и за натрупването на каротин е 15-20°С. При висока температура кореноплодите загрубяват и се деформират.
При едновременно засушаване това се проявява още по-силно. Под влияние на ниски положителни температури кореноплодите избледняват.
Морковът е взискателен към почвената влажност особено при поникване на семената и през първите фази на растеж. По-късно изискванията му намаляват, но при умерена и равномерна почвена влажност през цялата вегетация дава по-висок и по-качествен добив. Не понася преовлажняване на почвата, в резултат на което кореноплодите загниват.При резки промени на почвената влажност кореноплодите се напукват.
Много отрицателно реагира на засенчване - нуждае се от добро слънчево греене, както и от дълъг ден (не по-малко от 12 часа).
Най-подходяща за отглеждане на моркоа е леката глинесто-песъчлива структурна почва с добър въздушно-газов режим. На тежки, глинести почви кореноплодите се деформират, повърхността им става грапава и груба.
Не понася висока почвена киселинност и торенето с пресен оборски тор.
Благоприятна е слабо киселата почвена реакция с pH 6 - 6,6. При недостиг на азот се забавя растежът на листата, но едностранното му внасяне в големи количества влошава съхраняемостта и хранителните качества на кореноплодите, тъй като в тях се натрупват голямо количество нитрати. Фосфорът е особено необходим за младите растения. Недостигът на калий повишава чувствителността на растенията към болести. През есента се тори например с 300-400 кг добре угнил оборски тор, 4-5 кг суперфосфат и 1,5-2 кг калиев тор на 100 кв.м. Калиевият тор може да се внесе и с пролетната обработка. Ако морковите се отглеждат след култура, торена с оборски тор, може да се внесат само минерални торове. За подхранване на посевите от моркови се предвиждат не повече от 2-3 кг амониева селитра на 100 кв.м като посоченото количество се разделя на 2(две) подхранвания.
Добри предшественици на моркова са домати, пипер, патладжан, краставици, зеле, дини, пъпеши и др., които оставят почвата чиста от плевели и със запас от лесно усвоими вещества, тъй като са били торени с оборски тор. Житните култури също са добър предшественик.
Не бива да се отглеждат след люцерна заради телените червеи и след себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар