сряда, 27 февруари 2013 г.

Отглеждане на Мента

Отглеждане на Мента
Разхлаждаща през лятото и сгряваща през зимата – ментата е една от най-приятните и популярни билки.
Ментата е тревисто многогодишно растение от семейство Устноцветни.
Ароматната билка е позната и използвана още от древността. Цветовете на растението са дребни и на цвят са светлорозови или светловиолетови.
Ментата вирее навсякъде, където почвата е по-влажна.
Ментата се отглежда за свежа надземна маса, от която се добиват етерично масло и изсушени ментови листа, богати на биологичноактивни съставки.
Ментовото масло е незаменима суровина в парфюмерийната, спиртоликьорената и захарната промишленост. Ментата успешно презимува у нас.
Развитието и напролет започва при средна дневна температура 10°С.
Оптималната през вегетацията е 25°С. За нормално развитие и растеж са и необходими не по-малко от 12ч продължителност на деня.
Към влагата предявява повишени изиквания. Критичния период е бутонизация - прибиране. Необходими са и 3-4 поливки през 10-15 дни. Ментата изисква аерирани почви, с лек механичен състав, но богати на хранителни вещества.
Най-подходящи са наносите по поречията на реките и типичните слабо излужени черноземи.
Ментата у нас се отглежда като едногодишна или двугодишна култура. Това позволява за нея да се избират най-подходящи предшественици - торените окопни едногодишни и многогодишни бобови и зимни житни култури, които оставят почвата след себе си чиста от плевели.
Много добри предшественици са и ранните зеленчуци.
След прибиране на предшествениците се извършва оран на дълбочина 25-30см, последвана от брануване за заравяне на площта.
Ментата изисква големи количества хранителни вещества. Наторява се редовно с комбинирани минерални торове.
Ментата се размножава вегетативно чрез засаждане на коренища. Извършва се главно през есента(втората половина на Октомври). Тогава климатичните условия са най-благоприятни и има възможност да се подберестандартен посадъчен материал. Коренищата презимуват успешно. Напролет растенията се развиват по-рано и използват по-добре наличната влага. Подобни предимства са налице и при много ранно пролетно засаждане.
През вегетацията ментовите насаждения се окопават 4-5 пъти на дълбочина 10-12см. Най-добре е прибирането на готовите растения да става в сухо, тихо и слънчево време(между 9 и 18ч). Добитата свежа маса се разстила на чисти площадки за изсушаване около две денонощия.
Ментата е една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия. Лечебните свойства на ментата са известни от древността. Древните римляни ароматизирали с тях залите за тържества и пирове, тъй като смятали, че мирисът на мента усилва мозъчните функции и подобрява паметта. Не случайно тогавашните студенти ходели на занятия с венци от растението.
Ментата съдържа ментово масло, каротин, витамин С, хесперидин, флавониди, бетаин, терпенови съединения, танини, горчиви вещества и др. Притежава болкоуспокояващо и спазмолитично действие; предизвиква рефлекторно разширение на коронарните съдове на сърцето; действа жлъчегонно. Прилага се при колики в стомашно-чревния канал, заболявания на жлъчката, леки форми на гръдна жаба - особено от нервен произход. Използва се и като леко обезболяващо средство.
В българската народна медицина ментата се употребява при газове в червата, диария, главоболие, ускорено сърцебиене, епилепсия, чернодробни заболявания, кашлица, повръщане, камъни в жлъчката, безсъние, лош дъх в устата, меланхолия, виене на свят.
Чаят от мента се е появил за първи път в пустините на Северна Африка, преминал е през Средиземноморието и от там е достигнала и до Европа. Основното достойнство на чая е, че утолява жаждата за дълго време.
Освен, че действа успокояващо на нервната система, чаят от мента предлага още два бонуса. Първият – ментовият чай може да помогне на дамите, които имат прекомерно окосмяване по тялото. Излишното окосмяване по лицето, гърдите и стомаха се дължи на високите нива на мъжките хормони, наречени още андрогени.
Учени от Турция твърдят, че само две чаши ментов чай на ден са достатъчни за да намалят влиянието на тези хормони.
Второто много голямо преимущество на чаят от мента пред останалите билкови чайове е, че потиска апетита, помага при подут корем и стимулира храносмилането. В този смисъл ето ви нов помощник в борбата с килограмите. Дори ментовият чай да не направи кой знае какви чудеса с фигурата ви, то поне няма да ви навреди, а и ще окаже благоприятно влияние върху нервната ви система.
Ментата се използва широко и в кулинарията. Придава аромат на плодови салати, особено с ягоди, конфитюри, кремове, безалкохолни напитки и сладоледи. Много интересна е комбинацията й с шоколад или с алкохолен коктейл.
Освен в хранително-вкусовата промишленост, тази билка намира приложение и в козметиката (ментата е съставка на парфюми, сапуни, пасти за зъби и вода за уста) и аромотерапията.
Много хора използват ментата и като средство за прогонване на комари. Отглеждат я в саксии и поставят торбички с изсушена мента в гардероби и шкафове.
Ментоловото масло също е и екологичен инсектицид срещу оси, мравки и хлебарки.
Внимание! Някои хора са алергични към ментовото масло. Ако сте сред тях, избягвайте вдишването на парите му!

Няма коментари:

Публикуване на коментар