сряда, 6 март 2013 г.

Отглеждане на Цикория

Отглеждане на Цикориа
Позната от хилядолетия като полезна, вкусна и лечебна храна, кореноплодната цикория се нарежда на едно от първите места измежду диетичните зеленчуци и се явява подходяща растителна храна за болните от диабет.
Салатната цикория е популярна за храна през зимните и пролетните месеци и често може да ги видите, като част от менюто на добрите ресторанти.
Колкото по-късно се засее, толкова по-устойчива е на студа. Захарната глава може да издържи температури от порядъка на минус 3-4С.
Тя се реколтира късно през зимата и може да се съхранява до края на Януари. Листата на цикорията се използват за салати и др.
Интересен факт е, че цикорията се използва за получаването на популярната Инка, която е заместител на кафето. За целта кореноплодите се почистват, обелват се, нарязва се на кубчета, изпичат се и се смилат на прах.
Този листен зеленчук е бил използван за храна още от древните египетски и римски войни, които пълноценно се възползвали от хранителните и лечебните й качества.
Цикория може да отгледате лесно и в домашни условия – в парник или дори в съдове в мазата. За целта са нужни кореноплодни с дължина 15-20 см, с диаметър при челото 3-5 см и с добре оформена връхна пъпка. Ако кореноплодите са по-дълги, трябва да се подрежат, защото всички трябва да са еднаква дължина. Издълбайте добре навлажнената почва и ги наредете изправени, с челата нагоре. Трябва да са наполовина или дори повече зарити в пръста, на еднаква височина и равно разстояние едно от друго.
Отгоре насипете, загнил оборски тори или пясък на дебелина 25-30 см. Важно е да се отбележи, че колкото по-плътен е покриващият слой, толкова по-качествени ще са израсналите кочани. Нужно е да се поддържа постоянна влажност и да се покрие отгоре.
По време на първата седмица температурата трябва да е около 10 градуса, а по-късно- към 15-18 градуса.
Кочаните цикория израстват до повърхностния слой за 25-30 дни. След това е нужно да отстраните покривният слой внимателно и да изрежете обезцветените кочани с 1 см от кореноплода. Около 200-250 кочана могат да се получат от 1 кв. м.
Кореноплодната цикория съдържа в големи количества инулин. Именно това я прави изключително диетична и подходяща храна за хора, страдащи от диабет.
В салатната цикория също е богата на инулин и доста фруктоза.
Всъщност цикорията е богата на много повече витамини и минерали отколкото традиционните салати. Заради високите дози нулин и интибин цикорията е популярна като средство за стимулиране на апетита.
В състава на Цикорията се откриват високи дози калций, фосфор, желязо, магнезий и витамините A1, B1, B2, C, E. Листата на цикорията са много богати освен на инулин, на белтъчини, захари, минерални соли. По своята същност инулинът е горчиво вещество с благотворен ефект върху храносмилането. В 100 г цикория се съдържат: 23 ккал, 1.7 г [протеини], 0.2 г мазнини, 4 г въглехидрати и 0.9 г фибри.
Цикорията е деликатен листен зеленчук, при избора на който трябва да сте доста внимателни. Най-добре е да предпочитате на пазара малки, светли и компактни глави цикория.
Внимателно съблюдавайте дали върховете на листата са светло жълти, защото те са доста по-добри от цикорията, която има кафяви или зелени върхове. За да запазите хрупкавата структура на листата цикория, е добре да съхранявате цикорията не повече от 3-4 дни в хладилник. 
Като храна цикорията е ценена заради хрупкавата си текстура с деликатна горчивина, която лесно се премахва, ако листата престоят в вода с малко оцет. От там насетне може да приготвите цикорията по различни начини – да я сварите, задушите, печете и т.н. В свежо състояние, под формата на салата, цикорията гарантира пълен набор от вкусове и полезни вещества. 
Приятният леко горчив вкус на цикорията добре се комбинират с други зеленолистни зеленчуци, пикантни сирена, ядки, като орехи, кедрови ядки, бадеми, но също така добре се съчетават с чесън, червено цвекло или резени ябълки и круши.
Листата на цикорията може да използвате като подложка за различни предястия – поръсени с малко лимонов сок или зехтин, а върху тях може да подредите малки резени сварени яйца, ароматни сирена, риба, пилешко или друго месо. Разбира се, цикория може да включите в състава на различни ястия, като запеканки, яхнии, сосове за паста и т.н.
Освен това може да се запече и на скара, да се сготви на супа и т.н.
С цикория може да се приготви дори и щрудел. 
Освен ползена за стомаха, цикорията е добра и за сърцето. Ако редовно хапвате от този полезен листен зеленчук, може да неутрализирате вредните влияния на алкохол и мазни храни.
При включване ежеседмично на цикория в менюто, може да намалите риска риска от сърдечно-съдови заболявания, са укрепите имунната си система, да се чувствате по спокойни и уравновесени.
В това отношение отварата от цикория прави чудеса, защото е в състояние да премахва стреса и са успокои нервите. 
За хора, които искат да свалят килограми, диета, включваща цикория е изключително подходяща.
Цикорията е нискокалорична, действа добре на стомаха, като подобрява храносмилането и изчиства кръвта, в резултат на което се намалява съдържанието на захар в кръвта и се увеличава физическата издръжливост на човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар