вторник, 5 март 2013 г.

Отглеждане на Спанак



Отглеждане на Спанак
Спанакът е студоустойчиво растение. Във фаза на средно голяма розетка издържа -10, -15°С при безснежна зима и -18, -20°С при снежна покривка. Посеви, засети много рано през есента мръзнат по-лесно, тъй като израстват буйно преди да настъпи зимата. Богатото и едностранчиво торене с азотен тор влияе отрицателно върху студоустойчивостта на спанака.
Семената започват да поникват още при 4°С, но оптималната температура за поникване е 14-16°С. За растежа най-благоприятни са умерените температури между 15°С и 18°С. Високите температури причиняват образуване на цветоносни стъбла преди да се е формирала напълно листната розетка.
Спанакът е светлолюбив. При засенчване образува изнежени розетки. При условия на къс ден през есента или рано напролетобразува по-големи и по-облистени розетки, с по-високо съдържание на витамин C, хлорофил, каротин(провитамин А). При дълъг ден той образува бързо цветоносно стъбло - стрелкува. Летните сортове спанак са по-неутрални към дължината на деня.
Спанакът е влаголюбиво растение. Изисква постоянна умерена почвена и въздушна влажност. Сушата влияе неблагоприятно върху растежа и образуването на листата. При засушаване, съчетано с високи температури и по-дълъг ден, губи бързо стопанските си качества.
Спанакът е с много високи изисквания към почвеното плодородие. За отглеждането му е подходяща влагоемна, структурна почва с голям запас от органични вещества. Азотът повишава съдържанието на каротин в листата, но прекомерно високите дози от азот причиняват отлагането на големи количества нитрати в листната маса.
Спанакът обикновено се отглежда на втората година след внасянето на оборски тор. Допълнително се тори с 2,5-3 кг амониева селитра, 3-4 кг суперфосфат и 2-3 кг калиев тор на 100 кв.м.
Добри предшественици на спанака са зеленчуковите култури, които освобождават по-рано мястото и са били торени добре с органични и минерални торове - ранни домати, ранни картофи, ранни краставици, фасул, грах.
През пролетта, след като спанакът бъде прибран, мястото се заема отново с пипер, патладжан, краставици и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар