вторник, 5 март 2013 г.

Ядливи цветове

Ядливи цветове
Ядливите цветове са два вида.
Едните се добавят към ястията като важна съставна част от тях и се консумират ежедневно от нас, а другите са цветове, които се използват за подсилване цвета и вкуса на ястието, салатата, десерта или напитката.
Консумирането на цветя не е толкова необичайно и се използва във всички национални кухни под формата на листа, семена или корени.
Едни от най-популярните ядливи растения са Бадема, Ябълката, Лимона, Портокала, Прасковата, Сливата.
Всички сме ги пробвали и познаваме хранителните качества на техните плодове и семки.
Други ядливи и по-малко популярни растения са Хризантемата, Маргаритата, Гераниумите, Жасмина и Тагетиса.
Украсата със свежи венчелистчета на Рози можете да видите в най-изисканите ресторанти, барове и сладкарски работилници.
Други по-рядко използвани, но също ядливи са цветовете на Тагетиса, Невена, Латинката.
Към цветовете, които използваме за подсилване на вкуса и цвета на ястията спадат Лавандулата, Розмарина, Ментата, Мащерката и др ароматни растения.
Ако ви е станало любопитно и искате да пробвате тези цветове бъдете внимателни от къде ги откъсвате.
Убедете се предварително, че не са били пръскани с пестициди или ако са пръскани, кога изтича карантинния срок на дадения препарат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар