понеделник, 8 април 2013 г.

Засаждане на грудки от Бегония

Засаждане на грудки от Бегония
Грудковите Бегонии са едни от най-предпочитаните видове от градинарите най-вече заради това, че могат да се отглеждат на сенчести места и да цъфтят до късна есен.
В момента на пазара се предлагат множество различни сортове грудкови Бегонии, но всички те се засаждат и отглеждат по един и същи начин.
Най-подходящото време за засаждане им е от началото на м.Март до началото на м.Май. Съдовете, които ще ползвате нямат значение - грудковите Бегонии имат много малка коренова система и могат да се отглеждат в разляти купи, сандъчета, висящи кошници и др.
За засаждането си подгответе съдове с дупки (Бегониите не обичат задържане на влага и ако ползвате съдове без дупки вероятността да изгният грудките е голяма).
Използвайте специализирани торфени субстрати за Бегонии или за цъфтящи растения.
Не ви препоръчваме да ползвате тежки почвени субстрати, защото също водят до задържане на излишна влага и загниване на грудките.
Ако ползвате стара почва предварително я обеззаразете.
Температурата на почвата по време на засаждане трябва да е със стайна температура.
Ако сте я държали на студено ви препоръчваме да я внесете в стаята от предишния ден. Ниската температура на почвата стресира грудката и води до забавяне на покълването.
Ако грудките са престояли в магазина на топло при закупуването им е възможно да имат вече изразени кълнове, които ще ви ориентират как да поставите грудките, но ако все още нямат много важно е да обърнете внимание върху формата на грудките.
Някои от грудките на сортовете Бегонии имат неправилна форма и е трудно човек, който за първи път ги вижда да определи как точно да ги постави.
Но всички грудки имат изразена заоблена част, която цветарите наричаме 'дупе' и леко вдлъбната част, която наричаме 'гърло'.
Поставете грудките с 'дупето' надолу. Ако засаждате в един и същи съд няколко грудки оставете разстояние между тях поне 5-7см.
Отгоре покрийте грудките с много лек пласт почва. Да се покрие грудката само до върха на 'гърлото'. Притиснете почвата много леко и поливайте първите дни с хладка вода само около грудката.
Целта е с хладката вода да се стимулира покълването на грудките, а при поливането около грудката - да избегнете задържането на излишна влага вътре в 'гърлото' на грудката.
Поставете съдовете с вече насадени грудки на топло и светло място.
Температурата на помещението не трябва да е по-ниска от 18С., но много важно е и да не е по-висока от 21-23С, защото тогава почвата бързо се пресушава и също стресира грудките.
Ако поставите съдовете на източно или южно изложение трябва да им осигурите засенчване с перде или щора, за да не прегорят нежните млади кълнове.
Когато грудките развият кълнове около 5-6см високи с вече добре оформени листа можете да започнете да наторявате със специализирани торове за цъфтящи стайни или балконски растения. Първите 2-3 наторявания ви препоръчваме да ползвате намалена концентрация на разтвора(напр.1/2 от написаното на опаковката) с цел по-лесното усвояване от още младите растения, а след това продължете да торите до есента с написаната концентрация на съответната опаковка.
Ако искате да украсите вашия двор или балкон с грудкови Бегонии изчакайте средата или края на м.Май и тогава ги изнесете на открито. Нощните температури не бива да спадат под 10С и не забравяйте да поставите саксиите на сенчесто или полусенчесто изложение.
От яркото слънце листата и пъпките прегарят, а цветовете не се доразвиват.
Грудковите бегонии са много благодарна култура за озеленяване. Те съжителстват с почти всички пролетни и летни растения. Можете спокойно да ги ползвате в комбинации на балконски висящи кошници или сандъчета.
Към края на есента, когато растенията преустановят цъфтежа си, а листата започнат бавно да пожълтяват намалете поливките и преустановете торенето. Към края на м.Октомври - началото на м.Ноември извадете внимателно грудките. Ако все още има останали листа ги отрежете на височина 2-3см, изтръскайте хубаво останалата по тях почва и ги оставете за няколко дни на тъмно и хладно място да поизсъхнат. След това ги подредете в хартиени пликове или щайги. Надпишете отгоре имената на сортовете и датата на която ги прибирате.
Тази информация ще ви е нужна за следващия сезон.
През зимата съхранявайте така приготвените грудки на тъмно и проветриво място с температура не по-ниска от 5С.
Грудковите бегонии имат нужда от задължителна почивка от 8-9 седмици. По време на зимуването проверявайте състоянието им. Наблюдавайте дали не се развиват гъбични заболявания(ако не са били добре засушени преди прибирането им) или дали не пресъхват(ако температурата в помещението е висока)
Следете датата на която сте прибрали за почивка грудките.
към края на м.Януари - м.Февруари можете да извадите грудките и да ги насадите за нов цъфтеж по вече познатия ви начин.
Този принцип за засаждане важи и за грудките на Калата, Глоксинията, Ахименеса, които имат подобна форма и развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар