понеделник, 25 февруари 2013 г.

Отглеждане на Стайна Роза

Отглеждане на Стайна Роза
Принадлежи към семейство Розоцветни - Rosaceae
Саксийната Роза е символ на любов и чистота в дома.
Розата е позната от древни времена и почитана като Царица на цветята.
Освен да украсява паркове, градини и арки, да цъфти в крайпътни алеи и масиви, да я произвеждат за рязан цвят и розово масло, Царицата на цветята вече се налага и като саксийна култура.
За отглеждане в малки саксии за вътрешна украса се използват специални сортове.
Тези сортове са на особена почит в Китай и Африка.
И днес цветовете им се използват в ритуали и с тях се украсяват храмове и дворци.
Още от древността се вярва, че розовата пъпка символизира чистота и обич, а разцъфналата роза символизира зряла любов.
Бялата роза символизира истинска любов и духовна чистота, а червената и бяла роза в комбинация символизира единство и солидарност.
Жълтата роза е символ на приятелство и солидарност.
Ако внесете в дома си или подарите на близък човек Саксийна Роза, жъстът ви ще бъде оценен, защото ще подарите частичка любов от вас.
Отглеждани в саксии, Розите изискват повече грижи, но създават неповторима обстановка в жилището.
Саксийната Роза цъфти от март до септември, а при оптимални условия – през цялата година на всеки 8 седмици. Растението достига височина до 30 см. 
Прецъфтелите цветове се отрязват до първия петолистник. След периода на покой растението се подрязва на половината на височината му, като се режат младите клонки, а се оставят най-силните.
След това се пресажда. Според сорта трябва да избирате и съда, но той задължително трябва да е с големи отвори, за да не се задържа излишна влага в почвата.
Ако използвате кашпа е необходимо да осигурите добър дренаж.
Използвайте почвена смес, богата на хранителни вещества и леко пропусклива.
Най-добре е да се консултирате с продавач-консултантите в нашия цветарски магазин. 
В периода на растеж, ако не се образуват пъпки и новите клонки се издължават прекалено и не се облистват достатъчно, те трябва да се прещипват.
Обича проветриво място, но без студени въздушни течения. Добре е лятото да се изнася навън. Подходящо е много светло място, с пряка слънчева светлина, но само сутрин. 
Температурата на помещението трябва да е зимата от 3C до 10C, лятото от 14C до 20C. 
Поливките през лятото трябва да са обилни, с топла до хладка вода, зимата се намалява поливката и се полива със студена вода.
През лятото е много хубаво растенията да се пулверизират ежедневно, а ежеседмично да се прави топъл душ.  Целта е да се осигури висока въздушна влажност, за да не окапват цветовете.
Много важно за обилния цъфтеж на Саксийната Роза е торенето.
Използвайте специализирани торове за Рози, които предлагаме в нашия градински център и магазин.
Едно растение може да се отглежда в домашни условия не повече от 2-3 години.
След това ако искате да го запазите е необходимо да го засадите на открито - в градина.
Размножаването на Саксийната Роза става чрез връхни резници през май, юни, юли. Използвайте специализиран субстрат за вкореняване на млади растения и вкоренител.
Резникът трябва да има цветове или да е имал и да са прецъфтели. Цветът се отрязва, долните листа се махат, като се оставят 2 – 3 връхни, които се срязват на половина косо. Резникът се заравя до първия лист в почва, която добре се уплътнява.
Покрива се с буркан и се слага на топло място  от 22C  до 25C. Трябва да се следи за влажността на почвата – да е леко влажна, а не подгизнала, за да не загние резникът.
Когато се появят нови листенца, бурканът се маха – първо за минути, после времето се увеличава, докато се махне напълно след около седмица, за което време растението ще е успяло да се климатизира.
През пролетта Саксийните Рози цъфтят обилно, но често ги напада листната въшка и акара, които се хранят с младите листа.
За да предпазите вашите Рози от тях, ви препоръчваме веднъж седмично да ги пръскате с инсектицид, който ще намерите в нашия градински център.
Ако дарите вашите миниатюрни розови храстчета с много любов и грижи, те могат да живеят най-малко 25-30 години и да ви радват всяка следваща година с повече красота и любов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар