неделя, 24 февруари 2013 г.

Отглеждане на Азалия

Отглеждане на Азалия
Азалея, Азалия  Azalea indica, сем.Ericaceae

Ботанически се отнася към род Rhododendron, който включва около 1300 вида.Това са изключително красиви многогодишни храстовидни растения. Произлизат от Югоизточна Азия и Северна Америка. В Европа са се появили в края на XVII век.
Пръв ботаникът Брейниус занесъл в Холандия диви екземпляри от о.Ява. Оттогава любители и природоизпитатели са внасяли множество разновидности от Япония, Индия, Америка. Започнали да ги кръстосват и до началото на XX век били създадени хиляди сортове. Модата сега е храстчето да се оформя ниско, а цветовете да са толкова много, че от тях да не се виждат листа.
У нас като саксийно растение се отглежда видът Azalea indica.
Тя цъфти от м.декември до м.май. Цветовете и са многобройни, прости или кичести. Те са обагрени в розово, цикламено, и много рядко в жълто. Биват бели или пъстри. Достигат 6-7см в диаметър. Особена прелест им придават тичинките. Те са черни или жълти, на дълги дръжки, които излизат над венчелистчетата.
Азалеята е светлолюбиво растение. Докато цъфти в помещението трябва да е светло и хладно. Оптималната температура е 18°С. При тази температура цъфти обилно и цветовете се задържат около 40 дни. Ако имате възможност през този период да поддържате около 6°С, то декоративната стойност ще се запази до 90 дни.
И още нещо много важно - растенията се нуждаят от висока въздушна влажност.
В помещенията с парно отопление те страдат.
За да не им окапват листата често трябва да се пулверизират. Водата трябва да е мека, за да не оставя петна по листата.
Цветовете обаче не обичат да се мокрят. затова докато пулверизирате ги закрийте с ръка.
Тъй като почвата за тях е много лека, когато се полива водата се оттича бързо в подложката. Ето защо трябва да се полива поне два пъти на ден, но в такова количество, че подложката трябва да е влажна, но не пълна с вода.
Когато растенията прецъфтят, поливането и оросяването на листата продължават.
Около 40 дни след това с остър нож трябва да се отрежат по няколко сантиметра от върха на всяко клонче. Ако има единични бурно растящи разклонения, които разкривяват короната ги отстранете. Така ще се оформи красиво храстче, защото резитбата ще предизвика обилно разклоняване.
През м.август върху новите разклонения ще се оформят зародишите на бъдещите цветни пъпки. Затова колкото по-разклонени са растенията, толкова по-изобилно ще са покрити с цветове през следващата година.
Тъй като Азалеята се размножава вегетативно, всички изрязани леко вдървени връхчета може да бъдат вкоренени. Резниците се оформят с дължина поне 5-6см. Тези, които са силно вдървени не са подходящи - те не се вкореняват. Най-долните листа се премахват.
Резниците се нареждат в лека почвена смес за вкореняване или такава за семенници. Вкоренените резници се засажат след това в индивидуални 9см-ови саксии и продължават да се полагат грижи за тях като за млади растения. Едва след прехвърлянето им в 13-18см-ови саксии растенията се третират като развити растения.
През лятото Азалеите може да бъдат изнесени на балкон. Ако имате градина, това е идеалния случай. Там на сенчести места се заравят саксиите до горния им ръб. Подхранват се редовно със специализиран тор. През есента растенията се прехвърлят в малко по-големи саксии.
Запомнете, че Азалеята обича широки и ниски съдове.
Субстратът за засаждане
е с кисел състав и е най-добре да се закупува от градинските центрове. Уверете се, че на опаковката е опоменато, че е с кисел състав и е подходяща за засаждане на азалеи и рододендрони.
През м.септември - м.октомври количеството на поливната вода се намалява. Това подпомага узряването на клонките. Ако саксиите са били на открито, през втората половина на м.октомври ще трябва да се внесат. Температурата в помещението се увеличава постепенно, като се увеличава и дозата на поливната вода. При такива условия през зимния период възрастните растения отново зацъфтяват.
Ако се задоволяват най-важните изисквания на Азалеята, всяка година тя става все по-голяма и цъфти по-изобилно. В практиката са известни случаи, когато Азалеите живеят до 100 години при осигурени оптимални условия и грижи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар