понеделник, 25 февруари 2013 г.

Размножаване на Рододендрон чрез отводи

Размножаване на Рододендрон чрез отводи
Тези от вас, които сте пробвали да размножавате любимите Рододендрони и Азалии чрез резник знаете, че процеса е бавен, труден и загубите са големи.
Размножаването чрез отводи не е толкова популярно при тях, но дава добри резултати и по-голяма част от растенията се вкореняват. Ако сте решили да опитате този метод, най-подходящото време за това е периода от Юни до Септември.
Изберете най-издължените клончета, които могат спокойно да легнат на земята.

Почистете от листа тази част, която ще е в директен допир със почвата и която се очаква да се вкорени, но оставете достатъчно листна маса в края на клончето.


На долната страна на клончето направете малка резка с много остро ножче.
Разкопайте малка дупка и посипете мястото където ще лежи клончето със сух вкоренител. 
 

Сложете клончето в дупката, така че резката да има допир с вкоренителя, прикрепете с пръчка, извита тел или друго помощно средство, така че клончето да не се надига нагоре.



Посипете отгоре с подходяща почва за рододендрони и натиснете отгоре с тежък камък.
Полейте обилно с воден разтвор на тор за млади растения.
До края на есента отвода ще е пуснал млади коренчета, но е по-добре да оставите в това положение до пролетта, за да се развие добре корена и да се приспособи към зимни условия.
Поддържайте почвата влажна, но не прекалявайте с поливките.
При първите по-топли пролетни дни откопайте отвода, отрежете клончето с вече добре оформения корен като оставите отстрани поне по 5-6см от стария клон и засадете в отделна саксия с диаметър 13-15см в специализирана почва за рододендрони, която предлагаме в нашия магазин на пазар Красно село.
Докато растението не развие нагоре хубава листна маса осигурете му достатъчно светлина, но пазете от прегаряне първата година в най-горещите летни дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар