четвъртък, 28 март 2013 г.

Отглеждане на Кивано

Отглеждане на Кивано
Кивано или Африканска рогата краставица, Рогат пъпеш, Мелано, Желиран пъпеш, Английски домат.  (на латински: Cucumis metuliferus) е растение от семейство Тиквови и е близък роднина на краставиците (Cucumis sativus) и пъпешите (Cucumis melo). В диво състояние расте в покрайнините на пустинята Калахари в Южна Африка.
Кивано е едногодишно лианообразно растение. Може да достигне до 3 м. дължина. Плодовете са с жълт, оранжев или червен цвят и са покрити с множество шипове, които са доста твърди и бодливи. Имат зелена, подобна на желе вътрешност с многобройни бледо зелени семена. Плодовете достигат до 15см дължина.
Кивано се отглежда върху големи площи в Калифорния, Централна Америка, Нова Зеландия и Израел.
В Европа и в България се отглежда основно от любители-градинари. Все още се отглежда сравнително рядко, но придобива все по-голяма популярност.
Растението се отглежда като краставиците, но киваното се нуждае от по-дълъг вегетационен период затова семената се засяват рано - няколко дни преди последните възможни слани за района.
Още по добре е, ако предварително се произведе разсад, като семената се засеят 3-4 седмици преди последните възможни слани. Растението е силно светлолюбиво и се развива най-добре при температура 26-28С. При поникване се нуждае от достатъчно влага.
Разсадът от кивано се изнася навън, когато средно денонощната температура се покачи  над 15С. Разсадният метод е за предпочитане, защото по този начин се получава по-голям добив, а и се избягва опасността от изгниване на семената, ако се засеят в не достатъчно топла почва.
Киваното не е претенциозно към почвата, но трябва редовно да бъде поливано.
Родовитостта е много добра. Киваното се бере когато стане оранжево.  
Киваното е устойчиво на парниковата белокрилка и на брашнестата мана. Едниственият вирус, който атакува растението, е тиквеният мозаечен вирус, затова препоръчваме превантивни мерки за борба с него.
Периодът от засяването до прибирането на реколтата е 3 и половина месеци - 110 дни.
Консумират се зрелите плодове и по-точно намиращата се във вътрешността им желеподобната, зеленикава маса обвиваща множеството семена. Вкусът е приятен и освежаващ - наподобява комбинация между краставица и лимон.
Плодовете  имат дълъг срок на годност и се запазват при стайна температура в продължение на 3-4 месеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар