четвъртък, 28 март 2013 г.

Отглеждане на Валериана, Дилянка

Отглеждане на Валериана, Дилянка
Валериана, Дилянка  Valeriana officinalis L.
Валерианата е многогодишно тревисто растение от сем.Валерианови.Тя образува мощно коренище, дълго 2-4см и дебело около 2см, с многобройни шнуровидни сочни коренови разклонения, които на дължина достигат до 10-12 см, а на дебелина 1-4мм. Стъблото е право и достига височина до 2м. Към върха тя се разклонява и завършва със съцветие. Цветовете са малки, с приятен аромат, събрани в метловидно съцветие.
Валерианата се отглежда заради съдържанието в коренищата и корените от 0,5 до 2,0% етерично масло и алкалоидни валерин и хателдин, гликозида валерид, дъбилни вещества, захари и органични киселини. Биологичноактивните съставки в етеричното масло се използват за приготвяне на лекарства с успокоително действие.
Валерианата понася температури до (-25°С). Тя е силно влаголюбиво растение и предпочита дренирани почви, но с близкостояща подпочвена вода.
Добри предшественици за валерианата са бобовите, зърнените житни и фуражни култури, които се прибират рано и не оставят след себе си заплевелена почвата. Основната обработка на почвата се състои в оран на дълбочина 25см веднага след прибиране на предшественика и наторяване.
Валерианата се размножава чрез директно засяване на семената или чрез произвеждане на разсад. Семената се засяват от м.Октомври до м.Ноември. Разсадът се изнася на открито през м.Октомври-м.Ноември или м.Февруари-м.Март.
През първата година след засяването, валерианата образува розетка, а през втората формира цветоносни стъбла, цъфти и дава семена. За получаване на корени обаче валерианата трябва да се отглежда като едногодишна култура.
Валерианата има дълъг вегетационен период - от поникването на семената до получаването на нови семена минават 453 дни.
Извадените корени се измиват набързо с течаща вода, без да се държат дълго във водата, понеже активните им вещества във водата бързо намаляват. След това се орязват всички надземни части до кореновата шийка, дебелите корени се разрязват на по 2-4 части, разстилат се на тънък пласт до 15 см и се оставят в продължение на 1-2 дни да просъхнат на открито или в проветриви помещения, като се разбъркват няколко пъти. Окончателното им изсушаване се извършва в сушилня при температура 35-40 градуса.
Корените на дилянката действат успокоително при безсъние. Извлеци от корените на дилянката успокояват нервната система и удължават естествения сън. Екстракти и отвара от билката премахват сърдечните спазми, нормализират нарушения сърдечен ритъм и понижават кръвното налягане. Дилянката се прилага при безсъние, неврози, нервно сърцебиене, критическа възраст, болезнена менструация, епилепсия, гуша, виене на свят и др.
Чаят се приготвя от 1 чаена лъжичка от билката, която се запарва с 0,5 л вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 кафейна чашка след ядене 3 пъти на ден.   
Запарка: Билката се употребява и под формата на запарка: две чаени лъжички корени се заливат с 200 ml кипяща вода, оставят се да киснат в продължение на 1 час. След прецеждането на запарката от отварата се приема по 150 ml 2-3 пъти дневно според нуждата.
Внимание:
При продължителна употреба препаратите на дилянката причиняват храносмилателни смущения!
Да не се предозира билката, тъй като е възможно отравяне!

Няма коментари:

Публикуване на коментар